Kırmızı lekeli yumurta yemek tehlikeli mi? Bilim insanları yanıtladı
Yumurtalar üzerinde gördüğümüz kırmızı lekeler, aslında kan lekeleri, yumurta sarısının yüzeyinde bulunan kan damlacıklarıdır. Yumurta üreticileri bunları bir kusur olarak görse de, kan lekeleri bazı tavuklarda yumurtlama döngüsü sırasında doğal olarak oluşur. Yaygın inanışın aksine, bu lekeler yumurtanın döllendiğini göstermez.
Kan lekeleri, tavuğun yumurtalıklarındaki veya yumurtalık kanalındaki küçük kan damarlarının yırtılması sonucu oluşur. Bir tavuğun yumurtalıkları küçük kan damarlarıyla doludur ve bazen yumurtlama işlemi sırasında bir tanesi kırılır.
Leke yumurta sarısına bağlandığında, kanama büyük olasılıkla yumurta folikülden salındığında yumurtalıkta meydana gelmiştir. Folikül, birkaç kan damarı içeren sıvı dolu bir kesedir. Yumurtlama işlemi sırasında patlayabilir ve herhangi bir kan damarı yırtılırsa, kan yumurta sarısı üzerinde birikebilir.
Yumurta sarısı ve beyazında bulunan bir diğer leke türü de et lekeleridir. Kan lekelerinin aksine, et lekeleri yumurta akında kahverengi, kırmızı veya beyaz birikintiler olarak görülür.
Et lekeleri en yaygın olarak yumurta akında bulunur ve tipik olarak yumurta kanalından geçerken yumurta tarafından alınan doku parçalarından oluşur.
Sarısında kan lekesi olan bir yumurta bulmak oldukça nadirdir. Ticari fabrikalarda yumurtlanan tüm yumurtalarda kan ve et lekelerinin görülme sıklığı yüzde 1’den azdır.
Yumurta rengi, kan lekelerinin oluşmasında bir faktördür. Bu lekelerin görülme sıklığı kahverengi yumurtlayan tavuklarda %18 civarındayken, beyaz yumurtalarda sadece yüzde 0,5’tir.
Ayrıca, yumurtlama döngüsünün sonundaki yaşlı tavuklar ve yumurtlamaya yeni başlayan genç tavuklar kan lekesi içeren daha fazla yumurta bırakma eğilimindedir.
Kan lekeleri olan yumurtaları yemekten endişe duymanız anlaşılabilir bir durum ancak, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı ve Yumurta Güvenliği Kurulu gibi kurumlara göre, yumurta uygun şekilde pişirildiği sürece kan lekeli yumurtaların yenmesi güvenli. Bununla beraber, kan lekesi içersin ya da içermesin çiğ ya da az pişmiş yumurta tüketmek salmonelloz riskinizi artırır.
Salmonella bakterisi enfeksiyonu ishal, ateş ve karın kramplarına yol açabilir. Ayrıca pembe, yeşil veya kırmızı renkte beyazları olan yumurtaların bozulmaya neden olan bakteriler içerebileceğini ve atılması gerektiğini unutmayın.