Kasaplar Federasyonu Başkanı şöyle açıkladı: Seyahat ederken etleri kamyonun kasasında ucuza satıyorlar.

0

Oluşturulma Tarihi: 12 Ekim 2024 10:25

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, şunları söyledi: “Her ilde ‘aracı’ denilen kamyonetlerle et satmaya çalışan insanlar var. Kamyonetlerle dana eti, dana eti ve menşei belli olmayan etleri satmaya çalışıyorlar. ” kamyon. Etleri yolculuk sırasında kamyonun kasasında ucuza satıyorlar.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı incelemelerde bazı et ürünlerinde at eti bulunduğunun tespit edilmesi, tüketicilerin güvenli kırmızı ete erişim konusundaki endişelerini artırdı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların düzenli olarak kontrolleri yapılan mahalle kasaplarından rahatlıkla et alabileceğini söyledi. Kasabın faturası ve sağlık belgesi olmayan hayvanlardan et almadığını anlatan Milletvekili, ucuz et ve kıyma satan yerlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Ucuz et satan yerlere şüpheyle yaklaşmalılar”

Canlı sığırın kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğunu anlatan vekil, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız mahalle kasaplarından kolaylıkla alışveriş yapabiliyor. Bizim en büyük denetçimiz müşterilerimizdir. Küçük esnafta ise tağşiş bir ürün yoktur. Vatandaşlar Merak etmeyin, ucuz et satan yerlerden kasaptan rahatlıkla 500-500 liraya et alabiliyorlar.” Kıymayı 600 liranın altına satan yerlere karşı dikkatli olmalısınız. Ucuz et güveçleri tatsızdır. 350 liraya et aldığımızda kıymanın maliyeti adet başına 550-600 lira oluyor. Kasaplar yüksek fiyata satamazlar, Türkiye genelinde kasaplarda bulunan tek üründür. “Pençe gibi diğer hayvanların etleri satılamaz” dedi.

‘KÜÇÜK KASAP FATURASIZ ET ALAMAZ’

Kasaplardan faturalı et aldığını ve kestiği hayvanın sağlık belgesinin bulunduğunu belirten Milletvekili, kamyon kasasında kontrolsüz et satmak isteyenlere “aracı” dendiğini söyledi. Asistan, şöyle konuştu: “Türkiye’de küçük bir kasap faturasız et alamaz. Buzağıyı kendisi kesse bile mutlaka faturası ve sağlık raporu olması gerekir. Karkas alırsa mezbahadan rapor alır. Her ilde ‘aracı’ denilen kamyonetlerle et satmaya çalışan insanlar var. Kamyonetin içinde dana eti, dana eti ne varsa satmaya çalışıyorlar.” “Bilinmeyen etleri satmaya çalışıyorlar. Eti ucuza satıyorlar. Tüccarlarımız böyle bir durum duyunca ihbar ediyoruz, şikayet ediyoruz ve aracıyı yakalatıyoruz.”

‘BUNLARI RAPOR EDECEĞİZ’

Firmaların maliyetleri düşürmek için ucuz et aramayıp, eti güvenilir kaynaklardan alması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, şöyle konuştu: “At eti tespit edilen ürünlerde işletmeci, aldığı etin farkında olmayabilir. Eti nereden almalıdır? Güvenilir bir yer, fiyatına göre satar ve vatandaşın sağlığı ucuzdur.” “Ne olduğunu bilmeden ucuz ürün almaya çalışmanın bir anlamı yok. Etleri kasaplara, restoranlara, aracılara ya da ucuz ürün satmak isteyen herkese bildirmeliyiz. Ucuz yerden alınan etlere karşı dikkatli olmalıyız.”

‘MİKROORGANİZMALARI BARINDIRMA RİSKİ YÜKSEK’

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu da hayvanların kesilmesi, etlerin hijyen standartlarına uyulmadan muhafaza edilmesi ve işlenmesinden kaynaklanan sağlık risklerine değindi. Manavoğlu, şöyle konuştu: “At eti tüketimi halk sağlığı açısından risklidir. Tüketicilerin sağlığını bilerek riske atmak mümkündür. Karışımlarda at ve eşek etinin bulunması bu hayvanların nerede ve hangi şartlarda olduğu sorusunu akla getirmektedir. gizli et dediğimiz kayıtsız ve onaysız firmalar tarafından katledildi.” Hijyen eksik. Et ürünleri protein açısından zengin olduğundan ciddi mikroorganizmaları barındırma riski yüksektir. Uygun olmayan koşullarda kesilip dağıtılırsa salmonella, Escherichia coli, Listeria ve campylobacter riski yüksektir. Bağışıklığı düşük olan bireylerde et tüketiminin kanlı ishal, karın ağrısı, kusma ve ölüme yol açma riski var” dedi. .

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku